E.T.ü.D. (Eindhoven Türkiyeliler Dernegi / Turkse Vereniging Eindhoven) bestaat sinds 1976. Voorheen heette de vereniging Comite Turkse Jongeren en was het verbonden aan de landelijke vereniging HTIB (Hollanda Turkiyeli Isciler Birligi / Turkse Arbeiders Vereniging in Nederland). Omdat het contact met de landelijke vereniging steeds minder werd, heeft men met de algemene ledenvergadering de naam veranderd in E.T.ü.D.

E.T.ü.D. is een democratische vrijwilligers organisatie en stelt zich ten doel om behulpzaam te zijn bij het oplossen van de problemen van Turken die in Eindhoven wonen, en activiteiten te ontplooien gericht op hun sociaal culturele behoeften c.q. een bijdrage leveren aan de emancipatie van de doelgroep. Tevens strijdt de vereniging voor gelijke rechten en tegen ongelijkheid op ieder terrein zoals bijvoorbeeld tegen racisme, discriminatie en vreemdelingenhaat.

De vereniging heeft een doorlopende bezoekersgroep varierend in de leeftijden tussen 12 en 65 jaar.

Jaarlijks worden er diverse activiteiten georganiseerd. Welke activiteiten dit zijn kunt u op deze website vinden onder de rubriek "Activiteiten".

Doorlopend komen bezoekers met maatschappelijke hulpvragen. Waar nodig worden formulieren ingevuld en soms meegegaan naar de instanties. De vereniging telt ongeveer 50 vaste leden en wordt doordeweeks door gemiddeld 30 en in het weekend door gemiddeld 100 personen bezocht.

De vereniging is dagelijks geopend. De openingstijden zijn te vinden onder de rubriek "Contact gegevens".

Men kan in principe doorlopend binnen komen, spelletjes zoals rummikub, schaken, darten en biljart behoren tot de ontspanningsmogelijkheden. Ook bestaat er de mogelijkheid om in de leeszaal rustig de daglijkse kranten zoals het Eindhovens Dagblad door te nemen.